Ett växthus att odla i, umgås i eller bägge delarna?

På våren kan du driva upp plantor för senare utplantering. Du kan så sallad och rädisor långt tidigare än utomhus och få primörer tidigare än någonsin. Säsongen förlängs, vilket innebär att grönsaker och frukter från sydligare klimat hinner växa till och mogna.

Ett växthus i trädgården gör inte bara att du kan förlänga säsongen – det är vackert, mysigt och är som balsam för själen också. Hur vill du använda ditt växthus?

Tänk igenom just dina behov och önskemål innan du bestämmer dig för storlek. Skriv ned det du vill ska finnas i ditt växthus. Skissa och skriv gärna ned dina tankar när det gäller odlingsbäddar, hyllor, möbler, arbetsbänk, stenläggningar, möbler etc.

Om syftet är att använda växthuset för enbart odling och försådd bör du tänka på vad och hur du vill odla. Uppskatta hur mycket plats dessa grödor och växter behöver samt vilka övriga möbler/redskap du vill ha i växthuset för att lyckas och känna glädje med din odling.

Många använder sitt växthus till vila o eftertankar men också att umgås med familj och vänner i. Tänk att i växthuset få bjuda dina vänner på något att dricka och kanske äta middagen där? En vilfåtölj för en stilla stund med en god bok eller avnjuta en cigarr i goda vänners lag?

Placering av växthuset

Ett soligt och plant läge i öst-västlig riktning är att föredra med tanke på odling!

Om du främst skall odla bör platsen även vara varm, skyddad och i lä. Helst ska växthuset stå i solen största delen av dagen men på en plats med vandrande skugga. Förmiddagssol är bättre än eftermiddagssol, detta för att växthuset ska värmas upp snabbt. Underlaget bör vara väl dränerat.

Du kan också placera växthuset på din favoritplats i trädgården om du för det mesta tänker använda den till att vara och umgås i?

Ditt växthus - där dina drömmar gror!

Copyright © 2019 Idagårds Driverier AB. All rights reserved.